Lauma Žubule: Kā veselīgi risināt konfliktus?

Jau 15. septembrī startējam nākamo KIC treneres, organizāciju psiholoģes un supervizores Laumas Žubules treniņu par sarežģītu sarunu un konfliktu risināšanu. Šis ir jautājums,  kura risināšana visvairāk ietekmē iekšējo klimatu uzņēmumos un ir bijis aktuāls temats par ko uztraucas vadītāji vairākās mūsu mācībās.

__________________________________________________________________________________

Ir ļoti svarīgi saprast, ka vairs nevaram skatīties uz konfliktiem kā uz ko sliktu, jo patiesībā gan personiskajā dzīvē, gan arī darba attiecībās, konflikti patiesi ir iespēja attīstībai un tiem ir jānotiek, bet ir būtiska atšķirība - kādi ir konflikti - veselīgi un atrisināmi vai neveselīgi un neatrisināmi?

Veselīgi konflikti darba vidē | Kā tos risināt veselīgā veidā?

Bieži vien, kad nonākam konflikta situācijā, ir:

  • jāskatās uz pašu problēmu jeb par ko ir stāsts konkrētajā konfliktā.

  • tad izprot, kas ir viena cilvēka vajadzības un kas – otra.

Konflikts nekad nebūs par to tēmu, par ko runājam, drīzāk, tas būs par kaut ko citu.  Analizējiet - kas ir patiesā problēma, kas aiz tā stāv.

Analizējot ir būtiski vispār saprast abu konfliktējošo pušu stāstus. Kamēr viena konfliktējošā puse ieciklējās tikai uz savu skata punktu, tā būs ļoti vienpusēja situācija, jo mēģinājums būs pārliecināt otru pusi ar savu patiesību, kas var rezultēties otras puses aizvainošanā, lai dabūtu visu sev, nemaz neiesaistot otru.

Kā tad konfliktus risināt veselīgi?

  • Pirmkārt, lai risinātu konfliktu pareizi, svarīgi redzēt abas puses un varbūt ar abu stāstiem atrast 3. stāstu, lai noskaidrotu vairāk.

  • Otrs solis ir saprast, kas ir abu pušu kopējais mērķis un vai ir kopīgs mērķis.

Piemēram, ja tās ir darba attiecības, tad mērķis ir vēlme sastrādāties produktīvi un patīkami ar kolēģiem, kā rezultātā, organizācija aug un attīstās, vai pāra attiecībās - mērķi saskan, lai nodrošinātu ģimeni un bērnus, kas ir laimīgi. Nodefinēti vai skaidri kopējie mērķi ir likums un cieņpilns veids kā konstruktīvi risināt šo situāciju, jo būs daudz vieglāk atrast to, kas nav kopīgs.  Ja kopīga mērķa nav (kā piemēram esošājā kaimiņvalsts karā) konfliktu risināšanas stratēģijas nestrādā un par tām nav iespējams runāt.

  • Trešais risinājums ir dot iespēju vispār ieklausīties un meklēt kopīgus risinājumus, kas ideālā gadījumā būtu ‘win-win’ situācija abiem. Nonākot līdz šim punktam, nebūs tikai viens ieguvējs, jo tas ir veids kā abi cilvēki var atrast kopīgo ieguvumu. Šī pieeja prasa ilgāku laiku, ilgāku ieklausīšanos un iedziļināšanās vispārējā situācijā.

 

Meklē veidus, kā risināt konfliktus?

Laumas treniņš: Sarežģītu sarunu un konfliktu risināšana jau 15. septembrī | Vēl 3 vietas pieejamas

Pieteikšanās šeit.