Kā saražot un kā izdzīvot: LEAN padomi krīzes laikā

Ruslans Sosinovičs ir KIC eksperts, Produktīva Ražošanas Vadīšana LEAN biznesa treneris, pieredzējis ražošanas vadītājs

Pēdējā mēneša notikumi ir kardināli mainījuši situāciju uzņēmējdarbībā Latvijā un visā pasaulē. Latvijā es novēroju divas galējības – vieniem ir izaicinājums – "kā saražot?" (pēkšņi ir palielinājies pieprasījums) un citiem – "kā izdzīvot?".

Pirmajiem, protams, derētu TOC instrumenti, kas ātri ļaus palielināt kapacitāti, maksimāli izmantojot "pudeles kakliņus" un pakārtojot tiem pārējos procesus. Paralēli jāskatās, lai būtu pastāvīgas materiālu un izejvielu piegādes, iespēju robežās ātri meklējot aizstājējus.

"Izdzīvošanās režīma" uzņēmumiem jāskatās uz divām lietām:

  • naudas plūsmu– tā ir jāieslēdz kā operatīvais ikdienas mērījums vadības lēmumu pieņemšanai, lai kontrolētu "asinsrites" pieplūduma/atplūduma dinamiku un attiecīgi reaģētu uz tās izmaiņām;
  • darbinieku kā aktīvu– jāatvadās no tiem, no kuriem Jūs vēlējāties atvadīties jau sen, bet "kodolu" ir jāsaglabā, piemēram, samazinot darba stundas (maiņas) uz visiem darbiniekiem vienādi, padarot šo problēmu kopīgu (ieskaitot vadību) un vienlīdz sāpīgu uz visiem. Ilgtermiņā šāda politika atmaksāsies, kad pēc krīzes starts būtu ar uzrāvienu biznesā.

Abiem variantiem, ievērojot ārkārtas situācijas piesardzības noteikumus, derētu izmantot, piemēram, šādus LEAN instrumentus:

  • 5S - noteikti uzņēmumu telpās būtu biežāk (papildus) jāveic tīrīšana, dezinfekcija – tas ir papildinājums esošajam 5S standartam ar papildus kontroles mehānismu (checklist). Ja tāds nav ieviests uzņēmumā, tad tagad ir īstais brīdis to izdarīt, ievērojot visus šīs metodes secīgos soļus ar kontroles funkcijām.
  • Spagetti diagramma - lai identificētu uzņēmuma ieejas/izejas materiālu, izejvielu piegādātāju plūsmas, tās optimizējot, nosakot laiku, kārtību iebraukšanai uzņēmuma teritorijā, vietu, kur notiks izkraušana/ iekraušana, dokumentu nodošana/parakstīšana utt., lai mazinātu "kontaktu" ar potenciālo Covid - 19 nēsātāju. To pašu varētu izdarīt ar darbinieku plūsmu, sākot no ieejas caurlaidē līdz darba vietām un no tām uz ēdamtelpām/dušām, lai mazinātu cilvēku pulcēšanās koncentrāciju.
  • SMED - lai mazinātu nepabeigtās ražošanas apjomu pie iekārtām, efektivizējot pārkārtošanās laiku un biežumu, paātrinot procesa plūsmu. Uz nepabeigtās produkcijas "kaudzīšu" virsmām Covid - 19 varētu "gaidīt" Jūsu darbiniekus vairākas stundas, pat dienas, atkarībā no materiāla īpašībām.

 

Vairāk informācijas par treneri, spiežot uz norādītajiem attēliem: