Tatjana Volkova: Pandēmijas izaicinājumi un risinājumi

Tatjana Volkova, profesore, ekonomikas doktore, KIC eksperte, Biznesa Meistarklases pasniedzēja

Globālā pandēmija ir izgaismojusi ekonomikas trauslumu. Tā ir skārusi mūs visus. Ekonomisti aicina valdības īstenot nebijuša mēroga pasākumus ekonomikas stabilizēšanai un veselības krīzes pārvarēšanai. Šis ir liels izaicinājuma laiks visai sabiedrībai, kā arī solidarizācijai risinājumu meklējumos. Pandēmijas ietekmi vēl par agru izvērtēt, jo tā ir daudzveidīga un vērojama dažādos līmeņos.

  • Tās ietekmē ir sarukuši daudzu uzņēmumu ienākumi, taču vienlaikus ir arī uzņēmumi, kas no tās iegūst. Taču tie ir mazākumā. Pieprasījums pēc pārtikas produktiem un pirmās nepieciešamības precēm strauji pieauga, dzīvojot neziņas apstākļos. Tajā pašā laikā strauju kritumu piedzīvoja tūrisma, aviopārvadājuma, izklaides un kultūras, kā arī citas nozares. Vadošie pasaules ekonomisti aicina turpināt atbalstīt gan uzņēmumus, gan iedzīvotājus, lai ko tas arī maksātu un nepieļautu tālāku ekonomikas kritumu. Viņi aicina uz darbību koordināciju pasaules līmenī, investējot ilgtermiņa infrastruktūras projektos, kas “sildītu” ekonomiku un atjaunotu pieprasījumu, radot jaunas darba vietas, lai ko tas prasītu. Pozitīvi vērtējams tas, ka valdība bija izlēmīga atbalsta sniegšanā uzņēmējiem un bez darba palikušajiem.
  • Sabiedrībā ir vērojamas arī pozitīvas tendences, piemēram, ekstrēmos apstākļos spējam apgūt jaunus tehnoloģiskos risinājums ātrāk nekā bijām iedomājušies, ātri pielāgojāmies attālinātam darbam, piedāvājam attālinātus izglītības pakalpojumus utt. Pieprasījums pēc digitālajā vidē sniegtajiem pakalpojumiem salīdzinājumā ar tradicionālajiem pakalpojumiem aug straujāk. Uzņēmumi pārkārtojas, meklē jaunus risinājumus. Maina vērtību piedāvājuma kanālus, samazina izmaksas un diemžēl ir spiesti atlaist darbiniekus, samazināt atalgojumu. Tie ir ļoti nepopulāri lēmumi. Kāds pazīstams uzņēmējs uz jautājumu, kas ir mainījies, dziļdomīgi un lēni atbildēja “mainījies ir viss” . Un ieturēja dziļu pauzi. Sociālā izolācija atstās savu ietekmi uz cilvēku uzvedību, jo būsim kļuvuši piesardzīgāki un atturīgāki saziņā.
  •  Kādu dienu, kad tas viss beigsies, mums nāksies saskarties ar jauniem izaicinājumiem, novērtēt gūto pieredzi, turpināt īstenot atliktās ieceres, darbojoties jaunos apstākļos. Tas prasīs cita veida domāšanu, sadarbību un netradicionālu risinājumu meklēšanu.

Nenoteiktība tikai pastiprināsies. Jo mēs nezinām, kā situācija attīstīsies, kā mūsu atbildes lēmumi ietekmēs šo situāciju. Bet viens ir skaidrs, agrāk vai vēlāk pandēmija beigsies un tagad ir īstais laiks domāt par nākotni pēc “vīrusa”.

Iespēja satikt eksperti darbībā iespējams augstākā līmeņa vadītāju attīstības programmā: