Padomi pašmotivācijai, strādājot attālināti

Reinis Druvietis ir KIC eksperts, raksta autors, Digitālā Kompetence Biznesam un Laika plānošanas pamatu kursa pasniedzējs. Biznesa un personiskās izaugsmes treneris - specializējies vadības un darbinieku produktivitātes, laika menedžmenta, digitālā mārketinga un organizācijas komunikācijas mentoringā. Reini raksturo attieksme – visu izšķir motivācija, plānošana un komanda.

Ārkārtas stāvoklis ieviesa izmaiņas mūsu visu ikdienā, un būtiski mainīja ikdienas paradumus. Kamēr dažiem bija grūti cīnīties ar vientulību un disciplīnu, citiem bija prieks un bauda mēnesi dzīvot, strādājot mājas režīmā. Kā saglabāt produktivitāti un možu garu, strādājot attālināti?

  • Seko darba grafikam un ievēro disciplīnu. Ieplāno un strādā darba stundas tāpat kā darba vietā, bez virsstundām un sākot strādāt laikā. Grafikā ieplāno pauzes, kad piecelties, pastaipīties, pastaigāt, uzkost kādu uzkodu vai pagatavot tēju vai kafiju. Pauzes, pareizi izmantotas, paaugstina produktivitāti.
  • Darba zona. Atdali darba zonu no dzīvojamās vai ēšanas zonas. Mājās ir iespēja izmēģināt dažādas darba vietas, var arī kādu brīdi pastrādāt pie virtuves galda, bet strādāšana, sēžot gultā, nav ergonomiska. Video pārraidei jāpadomā par atbilstošu fonu, lai mazāk detaļu, un pareizu apgaismojumu sejai no priekšpuses. Daudz kvalitatīvāka skaņa ir tad, ja izmanto austiņas, tas arī ir konfidenciālāk. Liela nozīme ir krēslam, tā ir vērtība, kurā droši vērts investēt.
  • Būt netraucētam un fokusā. Ar ģimenes locekļiem vienojies, kā mijiedarboties attālinātā darba laikā. Vai viņi drīkst traucēt, vai, piemēram, jāsūta ziņa WhatsApp, lai saņemtu atļauju ienākt istabā. Un jāsaprot, ka darbs no mājām nenozīmē vairāk laika mājas darbiem vai bērniem. Fokusēšanās laiku sarunai, sapulcei vai konkrētam darbam organizē, atslēdzot visas notifikācijas un pabrīdinot, ka nebūsi pieejams.
  • Atceries dzert ūdeni pietiekošā apjomā. Padomā par īpašāku tējas vai kafijas krūzi. Tāpat, pie datora strādājot, var aizmirst ēdienreizes – uzliec atgādinājuma zvanu konkrētam laikam pusdienām un pēcpusdienas tējai.
  • Rūpējies par savu fizisko labsajūtu, ievēro higiēnu un izmanto iespēju regulāri iet dušā. Vingro! Beidzot tam ir laiks - gan savai rīta programmā, gan arī kādiem viegliem vingrinājumiem darba pauzēs. 
  • Dodies ārā vismaz reizi dienā. Arī tad, ja ir slikti laika apstākļi, svaigs gaiss, kustība un dabiskā gaisma dos uzmundrinājumu un motivāciju tālākam darbam.
  • Atceries un attīsti vienu savu hobiju, piemēram, lasīt grāmatas, klausīties audio grāmatas, zīmēt, krāsot, rakstīt. Esot izolācijā, ir vērtīgi rakstīt dienasgrāmatu, lai nav sajūtas, ka dienas ir vienādas, kā arī domas izteiksmes trenēšanai. Iesakām Laila Jemberga audio padomus, Ilzes Mednes HR podcast u.c.
  • Ieplāno laiku mācībām. Šobrīd ir plašas, arī bezmaksas iespējas kā Udemy.com, Coursera.com, protams, youtube.com. Kursi pieejami visās iespējamās zinātnes un prasmju jomās un dažādiem sagatavotības līmeņiem. Ar video apmācībām, reāliem pasniedzējiem un par papildu samaksu arī nodrošina diplomu, sertifikātu. Šis ir īstais brīdis izplānot arī mācību plānus laikam, kad viss atgriezīsies ierindā. Te KIC atklātie kursi un vadītāju programmas.
  • Socializējies attālināti, izmanto video zvanu. Komunikācija ir atslēgas vārds šajā digitālās vientulības laikmetā. Esi pieejams komunikācijai kā parastos darba apstākļos, tikai, strādājot ar vairākiem komunikācijas kanāliem, sāc rītu ar apsveicināšanos ar kolēģiem, atbildi uzreiz, brīdini, ja kādu laiku nebūsi sasniedzams. Tērzēšana atbalsta neformālo komunikāciju, bet neaizstāj video vai vismaz audio zvanu. Runājam, apspriežam, diskutējam arī attālināti, droši izmantojam tehnoloģiju sniegtās plašās iespējas – Google hangouts, Microsoft teams, Facebook risinājumus, WhatsApp, Telegram, Signal, Zoom, Teams, Whereby, Slack un daudzus citus iespējamos komunikācijas kanālus. 

Veselība un drošība ir pirmajā vietā un nevienam šajā sarežģītajā laikā nav jājūtas, ka būtu jātiek galā vienam. Droši sazinies ar draugiem, kolēģiem, vērsies personāldaļā. Šobrīd ir laiks, kad visi esam vienoti kopā, tieši esot atsevišķi. Izmantosim tehnoloģijas un pašdiscpilīnu, lai padarītu mūsu dienu piepildītu un dzīvi laimīgāku.

Vairāk informācijas par treneri, spiežot zemāk uz norādītā attēla: