Cik droši ir videokonferenču rīki

Agris Krusts

Datu drošības eksperts, KIC Digitālā Kompetence Biznesa Datu drošības moduļa pasniedzējs un konsulants, IT Centrs vadītājs.

Videokonferenču rīki pēdējās nedēļās piedzīvo neredzētu popularitātes pieaugumu. Google, Microsoft un Cisco savus rīkus piedāvā garam bezmaksas izmēģinājuma periodam. Microsoft ir iekļāvis Teams Office 365 pakā.

Tomēr visvairāk pēdējā laikā raksta par Zoom. To reklamē valsts pārvalde, rīko tajā preses konferences, drošības pētnieki atklāj jaunas problēmas un kritizēta šī rīka izstrādātāja attieksme pret drošību. Šajā nedēļā publicētās drošības problēmas gan vairāk izskatījās pēc sabiedrisko attiecību un mārketinga kampaņas, nevis atbildīgas ziņošanas par tām. Un Zoom tās izlaboja dienas laikā.

Ja vērtē visus populārāko rīku izstrādātājus, tad gan Microsoft, Cisco un Google gadās drošības problēmas. Turklāt nevajadzētu aizmirst, ka Google ir uzņēmums, kurš tirgo reklāmu. Tāpēc uz pārlieku lielu privātuma aizsardzību nevajadzētu cerēt.

Kuru rīku izvēlēties no drošības aspekta?

  • Jāsāk būtu ar to, ka nevajadzētu nevienu no viņiem uztvert kā drošu komunikācijas rīku. Tie nav paredzēti drošai komunikācijai. Visi, protams, nodrošina pārsūtāmo datu šifrēšanu, bet tā nav tāda līmeņa aizsardzība, ko piedāvā Signal, Whatsapp vai iMessages. Tas pats attiecas uz čata funkcionalitāti.
  • Nākotnē nebūs lielas vilšanās, ja uzskatīsiet, ka viss, ko rakstāt, runājat vai rādāt, būs pieejams citiem, kāds to ierakstīs, saglabās, pārsūtīs tālāk utt.
  • Lai mazinātu privātuma riskus, ja nelietojat tos, apturiet programmu. Varat aizlīmēt kameru un mikrofonu portatīvajam datoram un lietot ārējo kameru un mikrofonu, pieslēdzot tos, kad nepieciešams. Vai vienkārši centieties, neienest datoru savā privātajā telpā, ko negribat, lai citi redz. Izvēloties kameras skatu leņķi padomājiet vai tā neatklāj kaut ko lieku.
  • Neierakstiet sanāksmes un neglabājiet to ierakstus mākonī. Atcerieties, ka, piemēram, Zoom čata vēsture un sarunu ieraksti, kas glabājas mākonī, ir pieejami konta administratoriem. Daudzi sūdzas, ka, piemēram, Zoom piedāvā sanāksmes vadītājam redzēt, kurš seko sanāksmei un kurš sanāksmes logu ir ielicis zem citiem logiem un tās laikā dara kaut ko citu. Ja Jums ir svarīgi, ka šāda iespēja nav iespējama - nelietojiet to.
  • Jebkurā gadījumā Jums neizdosies iztikt ar vienu rīku, jo katrs izvēlēsies kaut ko citu un vajadzēs sadzīvot ar 5-6 dažādiem rīkiem, ja vēlēsieties komunicēt ar kādu ārpus Jūsu uzņēmuma. Būtiskākais ir sekot līdzi, lai tie vienmēr būtu atjaunināti - pirms to lietošanas pārliecinieties, ka lietojat jaunākās šo rīku versijas. To parasti var izdarīt no kādas no izvēlnēm rīkā.
  • Tāpēc pamēģiniet visus populārākos - Microsoft Teams, Google Meet, Cisco Webex un Zoom, lai izvēlētos sev vispiemērotāko. Izvēlē arī jāņem vērā, cik vienkārši tas būs lietojams tiem, kurus Jūs uzaicināsiet uz sanāksmi.
  • Savukārt konfidenciālām biznesa sarunām lietojiet citus saziņas rīkus: FaceTime, Signal, Whatsapp, iMessages. Arī tajos ir iespējams veidot konferences ar vairākiem dalībniekiem.

Nepieciešama konsultācija vai slēgtas mācības Jūsu uzņēmumā?